jak utworzyć układ równań?
inka: Zakład stolarski otrzymał zamówienie na wykonanie 720 taboretów. Aby zrelizować zamówienie na
czas, postanowiono wykonywać dziennie jednakową liczbę taboretów. Po wykonaniu 6623%
zamówienia usprawniono produkcję tak, że dziennie produkcja wzrosła o 4 taborety ,
zaś zamówienie zrealizowano o 5 dni wcześniej. W ciągu ilu dni planowano wykonać zamówienie?
3 mar 20:46
pigor: ...

np. tak :
niech
x=? − planowana liczba dni pracy , to z warunków zadania :
33
13%*720=
13*720=240 ⇒
240x+4 =
240x−5 ⇔
60x+1 =
60x−5 ⇒
60(x−5)+x(x−5)=60x ⇔ x
2−5x−300=0 i Δ=49*25 ⇒
x= 5+352=
20 dni . ...
3 mar 21:34
inka: dzięki
3 mar 21:42