Ile wyrazów ma ciąg aryt?
Anka: S6=84, S7=105, Sn=273. Ile wyrazów ma ciąg arytmetyczny?
3 mar 20:15
Anka: co mam tutaj zrobić?
3 mar 20:18
Agniesia: obliczyć n
3 mar 20:21
Anka: Ale w jaki sposób? mozna o rozwiazanie?
3 mar 20:22
Anka: jak to wyliczyć? moze ktos mi podac rozwiazanie?
3 mar 20:28
Agniesia: 1. Liczysz a7
2. Liczysz a1
3. Liczysz an
4. Liczysz n
3 mar 20:32
Anka: a7=21
a1=9
r=2
czy to jest dobrze?
3 mar 20:33
Agniesia:
3 mar 20:34
tak: milion
3 mar 20:37
Anka: an=a1+(n−1)2
an=7+2n
tutaj ciągle dobrze? Powiedz ile Ci otatecznie wyszlo n to sprawdze z moimi
3 mar 20:37
Agniesia: nadal dobrze
3 mar 20:43
Anka: No ale jaki masz wynik?
3 mar 20:43
Anka: Bo ja tez mam swoj, ale zly, i chce sie upewnic czy Ty masz dobry. Dobry znam z odpowiedzi.
3 mar 20:44
Agniesia: 13
3 mar 20:49
Anka: ok, dobry wynik. To z którego wzoru teraz? na sume ntych?
3 mar 20:54
Agniesia:
3 mar 20:57
Anka: dobra wyszlo. Wszystko prawie mialam dobrze, tylko ze w miejscach zerowych zapomnialam o jednym
minusie. dzieki
3 mar 20:57