Stereometria
Krl: Oblicz pole powierzchni bryły obrotowej otrzymanej przez obrót sześciokąta foremnego o boku a
wokół prostej zawierającej bok szećiokąta (rozw. 6
√3πa
2)
Może ktoś mi to narysować? Wiem, że to będzie walec i 2 stożki ale nie moge dojść do wyniku
prawidłowego, cały dzień juz robie zadanka i mi się mózg przegrzewa.
Znalazłem że tworząca tych dwóch stożków będzie równa 2a. NIE widzę tego

. Proszę uprzejmie o
rys albo wytłumaczenie
3 mar 20:15
Krl: Byłby ktoś tak uprzejmy?
Ja liczę to tak, że P tej bryły to pole walca (tu nie ma problemu−2
√3πa
2) i 2 brył, pole
| | a | |
każdej to Pole stozka o promieniu a√3 i wysokości |
| minus Pole tego stożka w środku o |
| | 2 | |
| | a√3 | | a | |
promieniu |
| i wysokości |
| . Ale mi źle wychodzi. |
| | 2 | | 2 | |
Liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam
3 mar 21:49
Mila: Pbwalca =2πa2√3 R=a√3 H=a
Pbstozków= 2 π*a√3*2a
powstaną 2 stożki ścięte z "lejkami" w środku, które stawiam i mam powierzchnie stożka o
promieniu R jak wyżej i tworzącej l=2a
Czy ten wynik będzie dobry?
3 mar 22:08
Krl: TAK DOBRY

Tylko jak to tworząca jest 2a? Ty łączysz w sensie? Bo po całym dniu zabawy z bryłami już nie
myślę
3 mar 22:12
Mila:

Stożek ścięty będzie miał tworzącą l=a , ten lejek w środku ma tworzącą l=a
Obliczamy powierzchnie, to "stawiam " go do góry i mam cały stożek o tworzącej 2a.
Myślę,że to tak będzie. Może spojrzy na Krystek albo Eta, jak będzie inaczej to napiszą.
3 mar 22:22
Krl: Fajny pomysł i wydaje się być jak najbardziej poprawny

Tylko dlaczego tym standardowym nie wychodzi

Ale nic dzięki za pomoc.... ponownie
3 mar 22:26
Mila: To jest pomysł, jak najbardziej standardowy.
Powodzenia z bryłkami.
3 mar 22:32
ejendi:
Tą powierzchnię mozna traktować jako torus sześciokatny, bez otworu w środku
Uważam, że obwód razy promień obrotu da tą powierzchnię
P=6
√3πa
2
3 mar 23:03
Krl: Hmm rzeczywiście. Ale dlaczego jak policze pole boczne stożków jako 4 stożki o promieniu
| | a√3 | |
|
| i tworzącej l=a to nie wychodzi. Co jest z tym nie tak? |
| | 2 | |
| | a√3 | |
4* π* |
| *a i wychodzi 2 razy mniejsze niż powinno |
| | 2 | |
Wyjaśnicie mi to?
4 mar 11:28
Mila: Tam nie ma 4 stożków wyobraź sobie,że masz w wiaderku (zwężającym się u góry) śnieg i i
trójkątną łopatką obracasz i wyrzucasz środek.
4 mar 12:55
Krl: Rozumiem, jakby ostrosłup ścięty minus wyżłobiony stożek.
Ale czy jak zrobisz wyżłobienie w takim wiaderku to tam nie powstaną 2 stożki?
4 mar 13:11
Mila: Nie, na pewno stawiałeś babki z piasku, budowałeś zamki. Wróć wyobraźnią do zabaw na plaży.
4 mar 14:35