matematykaszkolna.pl
Stereometria Krl: Oblicz pole powierzchni bryły obrotowej otrzymanej przez obrót sześciokąta foremnego o boku a wokół prostej zawierającej bok szećiokąta (rozw. 63πa2) Może ktoś mi to narysować? Wiem, że to będzie walec i 2 stożki ale nie moge dojść do wyniku prawidłowego, cały dzień juz robie zadanka i mi się mózg przegrzewa. Znalazłem że tworząca tych dwóch stożków będzie równa 2a. NIE widzę tego . Proszę uprzejmie o rys albo wytłumaczenie
3 mar 20:15
Krl: Byłby ktoś tak uprzejmy? Ja liczę to tak, że P tej bryły to pole walca (tu nie ma problemu−23πa2) i 2 brył, pole
 a 
każdej to Pole stozka o promieniu a3 i wysokości

minus Pole tego stożka w środku o
 2 
 a3 a 
promieniu

i wysokości

. Ale mi źle wychodzi.
 2 2 
Liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam
3 mar 21:49
Mila: Pbwalca =2πa23 R=a3 H=a Pbstozków= 2 π*a3*2a powstaną 2 stożki ścięte z "lejkami" w środku, które stawiam i mam powierzchnie stożka o promieniu R jak wyżej i tworzącej l=2a Czy ten wynik będzie dobry?
3 mar 22:08
Krl: TAK DOBRY Tylko jak to tworząca jest 2a? Ty łączysz w sensie? Bo po całym dniu zabawy z bryłami już nie myślę
3 mar 22:12
Mila: rysunekStożek ścięty będzie miał tworzącą l=a , ten lejek w środku ma tworzącą l=a Obliczamy powierzchnie, to "stawiam " go do góry i mam cały stożek o tworzącej 2a. Myślę,że to tak będzie. Może spojrzy na Krystek albo Eta, jak będzie inaczej to napiszą.
3 mar 22:22
Krl: Fajny pomysł i wydaje się być jak najbardziej poprawny Tylko dlaczego tym standardowym nie wychodzi Ale nic dzięki za pomoc.... ponownie
3 mar 22:26
Mila: To jest pomysł, jak najbardziej standardowy. Powodzenia z bryłkami.emotka
3 mar 22:32
ejendi: Tą powierzchnię mozna traktować jako torus sześciokatny, bez otworu w środku Uważam, że obwód razy promień obrotu da tą powierzchnię
 a3 
R=

2 
 a3 
P=6a*2π*

2 
P=63πa2
3 mar 23:03
Krl: Hmm rzeczywiście. Ale dlaczego jak policze pole boczne stożków jako 4 stożki o promieniu
 a3 

i tworzącej l=a to nie wychodzi. Co jest z tym nie tak?
 2 
 a3 
4* π*

*a i wychodzi 2 razy mniejsze niż powinno
 2 
Wyjaśnicie mi to?
4 mar 11:28
Mila: Tam nie ma 4 stożków wyobraź sobie,że masz w wiaderku (zwężającym się u góry) śnieg i i trójkątną łopatką obracasz i wyrzucasz środek.
4 mar 12:55
Krl: Rozumiem, jakby ostrosłup ścięty minus wyżłobiony stożek. Ale czy jak zrobisz wyżłobienie w takim wiaderku to tam nie powstaną 2 stożki?
4 mar 13:11
Mila: Nie, na pewno stawiałeś babki z piasku, budowałeś zamki. Wróć wyobraźnią do zabaw na plaży.
4 mar 14:35