3 mar 19:05
ewa: wie ktoś jak to zrobić?
3 mar 19:18
Saizou : | 48x4−27x8 | | 3(16x4−9x8) | |
| = |
|
|
| 9x5+12x3 | | 3(3x5+4x3) | |
3 mar 19:23
aneta: zarówno w liczniku, jak i w mianowniku musisz wyłączyć przed nawias najwięcej ile się da

3x
4(16 − 9x
4) 3x
4(4 − 3x
2)(4 + 3x
2)
−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−− = x(4 − 3x
2)
3x
3(3x
2 + 4) 3x
3(4 + 3x
2)
3 mar 19:25
ewa: Saizou i co dalej trzeba zrobić?
3 mar 19:33
aneta: | 2x7 − 2x3 | | 2x3(x4 −1) | |
| = |
| = |
| x6 + x4 | | x4(x2 + 1) | |
| | 2x3(x2 + 1)(x2 − 1) | | 2x3(x2 − 1) | |
= |
| = |
| = |
| | x4(x2 + 1) | | x4 | |
3 mar 19:34
ewa: aneta mogłabyś zrobić mi ten 1 przykład
3 mar 19:40
ewa: Aneta jesteś?
3 mar 19:51
Agniesia: przecież rozpisała ci.
3 mar 19:52
ewa: ale ten 1 przykład
3 mar 19:55
Agniesia: ROZPISAŁA CI
3 mar 19:55
ewa: a już ok
3 mar 19:56
aneta: spokojnie, dziewczyny
3 mar 20:01
Agniesia: jestem spokojna
3 mar 20:01
aneta: Agniesia, uczysz się czy już studiujesz?
3 mar 20:02
Agniesia: Hmmm
To i to
3 mar 20:02
aneta: 
miałam na myśli naukę w szkole, ale rozumiem, że studiujesz

pewnie coś związanego ze ścisłymi naukami, co?
3 mar 20:04
3 mar 20:04
Agniesia: Akurat na matematyce się zadomowiłem
3 mar 20:05
ewa: trzeba miejsca zerow w 1 ?
3 mar 20:07
ewa: wyznaczyć
3 mar 20:07
Agniesia: Rozłóż licznik i mianownik do postaci iloczynowej i poskracaj co sie da
3 mar 20:07
ewa: w tym 2 trzeba Δ i x1i x2
3 mar 20:09
aneta: tu należy dokonać tzw. grupowania wyrazów. Trzeba pomyśleć co, z czego nalezy wyłączyć przed
nawias, aby najbardziej się to opłaciło
| x3 + x2 − 4x −4 | | x2(x + 1) − 4(x + 1) | |
| = |
| = |
| x2 + 3x +2 | | (x+1)(x+2) | |
| | (x +1)(x2 − 4) | | x2 −4 | | (x−2)(x+2) | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | (x+1)(x+2) | | x+2 | | x+2 | |
=x−2
3 mar 20:13
Agniesia: rozkładasz licznik i mianownik. Jak? Wedle swojego uznania. Jest bardzo dużo sposobów.
3 mar 20:13
aneta: pokaż, jak poradzisz sobie z drugim przykładem, w razie czego pomożemy ci
3 mar 20:14
aneta: super

jak sobie chwalisz te studia?
3 mar 20:15
Agniesia: bardzo ale to bardzo fajne

Nie jest za ciężko ,ale również potrafią nieźle pomęczyć

Zakładam że ty przygotowujesz się do matury?
3 mar 20:16
aneta: tak

lol. cienko mi idzie. w 2klasie robiłam testy maturalne PR na więcej pktów niż teraz

oczywiście pomijałam zadania z poza zakresu mojej ówczesnej wiedzy, ale dawałam radę. Teraz to
jakaś masakra
3 mar 20:18
3 mar 20:22
aneta: mam takie beznadziejne zadania

np. takie: Który ze zbiorów:
A=< 1 ; 2
2009> B=<2
2009 ; 2
2010> zawiera więcej liczb rzeczywistych?
3 mar 20:22
aneta: powiedz Ewa, z czym masz problem

licznik wydaje mi się bagatelny z pierwszych dwóch wyłączasz 4x
2, a z kolejnych 9
w mianowniku trzeba wyznaczyć miejsca zerowe. Liczyć deltę, potem miejsca zerowe, poskracać
3 mar 20:25
Agniesia: żaden
3 mar 20:25
aneta: sorki, ja muszę lecieć. Jeśli nie znajdziesz pomocy, jutro zajrzę i ogarnę

papa
3 mar 20:26
Agniesia: obydwa posiadają nieskonczenie wiele liczb rzeczywistych.
3 mar 20:27
ewa: OK.dzięki za chęci i pomoc
3 mar 20:28
ewa: Agniesia pomożesz ?
3 mar 20:30
Agniesia: a w czym?
3 mar 20:34
3 mar 20:38
Agniesia: tak samo. Rozkładasz licznik i mianownik. Później skracasz co się da.
3 mar 20:44
ewa: x2(4x−4)−9x+9
tak?
3 mar 21:02
Agniesia: wyłącz jeszcze z pierwszego 4 oraz z drugiego 9 przed nawias.
3 mar 21:06
ewa: możesz napisać Agniesia
3 mar 21:22
Agniesia: ech

4x
3 − 4x
2 − 9x + 9 = 4x
2(x−1) − 9(x−1) = (4x
2−9)(x−1) = (2x−3)(2x+3)(x−1)
3 mar 21:34