a
kinga: pojemnik w ksztalcie walca o promieniu 15cm i wysokosci 40 cm jest pelen oleju aby
przelac olej przygotowano pojemniek w ksztalcie prostopadloscianuo podstawie 20cm x 30cm
jaka poewinna byc minimalna wysokosc pojemnika
prosze o zapisz obliczen
5 kwi 20:46
Basia: Podpowiadam
5 kwi 20:52
Eta: Vw =πr2*hw −−− podstaw dane i oblicz
Vp = a*b*hp −−− podstaw dane i policz
porównaj Vw = Vp −−i wyliczysz hp
5 kwi 20:52
Eta: Sory Basia

nie napisałam ,że podpowiadam .
5 kwi 20:53
Basia: Objętości walca i prostopadłościanu muszą być takie same (to minimum).
Oblicz objętość walca.
Podstaw dane do wzoru na objętość prostopadłościanu.
Porównaj i wylicz hprostopadłościanu (czyli długość trzeciej krawędzi)
5 kwi 20:54