Liczby rzeczywiste: udowadnianie, wykazywanie; poziom rozszerzony
aneta: n3 + 5n
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej powyższe wyrażenie jest zawsze podzielne przez 6
wiem, że trzeba wykazać tu, że jest to iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych. Taki iloczyn jest
zawsze podzielny przez 6. Jak to ugryźć?
3 mar 19:05
Agniesia: n3 + 5n = n(n2 + 5) = n(n2 + 6n + 5 − 6n) = −6n2 + n(n2 + 6n + 5) = −6n2 + n(n+1)(n+5)
3 mar 19:14
aneta: Agniesia, masz 100% pewności, że tak trzeba?
3 mar 19:35
pigor: hmm ...

proponuję np. tak :
n3+5n=n
3−n+6n= n(n
2−1)+6n =
(n−1)n(n+1)+6n . ... c.b.d.u. . ...
3 mar 19:36
aneta: o kurczę, ale proste

dziękuję!
3 mar 19:58