prędkość
krystek: Nie umiem tych zadań z matmy z prędkościami itd. Umie to ktoś? Jak tak to proszę o rozwiązanie
ale przede wszystkim o wskazówki dlaczego tak a nie inaczej. Z góry dziękuję.
Statek płynący z prędkością 25 km/h, przepływa odległość z portu A do B z prądem rzeki w ciągu
40 godzin natomiast drogę powrotną płynąć pod prąd w ciągu 60 h. Oblicz średnią prędkość prądu
rzeki, oraz przebytą drogę.
Bardzo dziękuje za pomoc z góry
3 mar 18:32
Basia:
(25+vp)*40 = (25−vp)*60
wylicz z tego vp, a potem s= (25+vp)*40
P.S. jeżeli możesz zmień nick; nicku krystek używa osoba stale bywająca na tym forum i
wielce dla niego zasłużona
3 mar 18:36
xxkrystekxx: nie wiedzałem
3 mar 18:36
Basia:
nic się nie stało; każdy ma prawo nie wiedzieć, dlatego Cię ładnie poprosiłam
a teraz dziękuję
3 mar 18:38
xxkrystekxx: ok. wyszło mi v=50, a s=3000.
3 mar 18:52
Basia:
100v
p = 25*60 − 25*40
| | 60 | | 40 | |
vp = |
| − |
| = 15 − 10 = 5 km/h |
| | 4 | | 4 | |
s = 1200 km
3 mar 18:56
xxkrystekxx: o kurde, ale jestem tępy taki błąd zrobić. dzięki wielkie za pomoc
3 mar 19:00