ciągi arytmetyczne, zadanie z treścią
Ewelina: Układamy domek z kart tak,że w każdej warstwie są o 3 karty mniej niż w poprzedniej,a najwyższe
"piętro" zbudowane jest z dwóch kart..
a)Wyobraź sobie,że mamy do dyspozycji 2 talie kart(tzn.104)karty).Ile kondygnacji może mieć
domek ułożony z tych kart?
b)Według księgi rekordów Guinnessa najwyższa budowla ułożona z kart miała 131 kondygnacji.Ile
talii kart potrzeba byłoby do ułożenia tak wysokiego domku w sposób,który opisaliśmy na
początku?
Potrzebuję pomocy w podpukncie B

nie umiem sobie poradzić !
Help

Z góry dziękuje
3 mar 18:08
Basia:

to jest S
131 dla ciągu geometrycznego, w którym a
1=2 r =3
przy założeniu, że najniższe piętro nie ma "podstawy"
3 mar 18:16
Basia:
arytmetycznego oczywiście
3 mar 18:30
Ewelina: dziękuje, ale mam jeszcze pytanie ten podpunkt B to jak
S131=2+3922*131 ? czy jak ? PRoszę o pomoc
3 mar 18:48
Basia:
dobrze tylko dokończ rachunki
3 mar 18:53