1.Bank przyznał Mieczysławowi Mieciowi 20000 zł kredytu oprocentowanego na 9%
Eina4: Mam problem z paroma zadaniami , byłabym wdzięczna za pomoc i krótki wyjaśnienie jak to się
rozwiązuje : ).
1.Bank przyznał Mieczysławowi Mieciowi 20000 zł kredytu oprocentowanego na 9%
w stosunku rocznym. Kredyt ma byc spłacany przez 4 lata w równych miesięcznych ratach.
Oblicz wysokość comiesięcznej raty.
2.Rozwiąż równanie x3−2x2+x−2=0 rozkładając jego lewą strone na czynniki metodą grupowania
wyrazów i wyłączania wspólnego czynnika poza nawias.
3.Sprawdź, czy x1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)= x3−4x2+x+6 jeśli tak, to wyznacz
pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
4. Dana jest funkcja f: { 1, 2, 3, 4 } −> R określona wzorem f (x) = x+1. Podaj określenie tej
funkcji za pomocą :
a) grafu
b) wykresu
z góry dziękuje za pomoc : )
3 mar 17:48
niebieski: 2
x2(x−2)+1(x−2)=0
(x2+1)(x−2)=0
3 mar 18:17
ejendi:
P q n= ilość rat
20000 0,09 48
q=0,09/12= 0,0075
wg wzoru PMT w Excelu
=PMT(0,09/12;48;20000)
−497,70 zł
wg wzoru Rata=P(q(1+q)n−1/((1+q)n−1)
493,9958784
różnica w wynikach z powodu dokładności
obliczeń, wysokie potęgi
3 mar 18:43
ejendi:
P q n = ilość rat
20000 0,09 48
3 mar 18:45