.
popii: Prosze o pomoc:
oblicz sinx i cosx jesli:
| | 12 | | 3π | |
sin 2 x= |
| i x∊(π; |
| ) |
| | 13 | | 2 | |
3 mar 17:30
Agniesia: ja bym to z układu równań zrobił.
3 mar 17:33
pigor: .... a czy tam masz sin2x , czy może sin
2x
3 mar 19:06
popii: sin2x
3 mar 19:19
Aga1: sin
2x+cos
2x=1
rozwiąż układ równań
3 mar 19:34
popii: no wlasnie robie tak...
| | 6 | |
wychodzi mi ze sinx= |
| ... podstawiam dalej i wyniki nie zgadzaja sie z odpowiedziami |
| | 13cosx | |
3 mar 19:37
Basia:
widocznie robisz jakiś błąd w obliczeniach, bo sposób jest dobry
ale możesz spróbować tak:
oblicz z jedynki trygonometrycznej cos2(2x) i cos2x
a potem wykorzystaj wzór
cos(2x) = 2cos2x − 1
3 mar 20:17
Basia:
uwaga: 2x∊(2π; 3π) ⇒ cos(2x) może być i dodatni, i ujemny
3 mar 20:20
pigor: ... no to może z określenia funkcji trygonometrycznych dowolnego kąta
skierowanego np. tak :
| | y | | 12 | |
sin2x= |
| = |
| ⇒ y=12k i r=13k ⇒ x2= r2−y2=(13k)2−(12k)2= 25k2 ⇒ |
| | r | | 13 | |
| | x | | −5k | | 5 | |
|x|=5k i x∊III ćw. ⇒ x=−5k ⇒ cos2x= |
| = |
| =− |
| ⇒ |
| | r | | 13k | | 13 | |
| | 5 | |
cos2x−sin2x=− |
| i cos2x+sin2x=1 , dodając i odejmując stronami ⇒ |
| | 13 | |
| | 5 | | 5 | | 4 | | 9 | |
2cos2x=1− |
| i 2sin2x=1+ |
| ⇔ cos2x= |
| i sin2x= |
| ⇒ |
| | 13 | | 13 | | 13 | | 13 | |
| | 2 | | 3 | |
|cosx|= |
| i |sinx|= |
| i x∊III ćw. ⇒ |
| | √13 | | √13 | |
| | 2 | | 3 | |
cosx= − |
| √13 i sinx= − |
| √13 − szukane wartości sinusa i cosinusa ...  |
| | 13 | | 13 | |
3 mar 20:49