funkcja kwadratowa
iza123: Mam problem z tym zadaniem, mógłby mi ktoś w nim pomóc? Proszę

Wiesz,że funkcja kwadratowa f{x}=2x
2 +bx+c przyjmuje wartość najmniejszą dla y=1 dla x=1
Wyznacz wzór funkcji f, a następnie rozwiąż równanie f(x+4)=f(−1)
3 mar 17:17
Agniesia: Masz podane współrzędne wierzchołka. Podstaw do wzoru na postać kanoniczną wymnóz i wylicz b
oraz c
3 mar 17:26
iza123: nie rozumiem
po podstawieniu y i x i wyliczeniu wyszło mi coś takiego 1+b+c
3 mar 17:35
Agniesia: wiesz jak wygląda postać kanoniczna funkcji kwadratowej?
3 mar 17:40
iza123: tak

y=a(x−p)
2+q
3 mar 17:42
?: p=x
q=y
3 mar 17:43
?: a=2
3 mar 17:44
Aga1: Lepiej chyba tak
Stąd
b=−2
I f(1)=1
2−2+c=0
3 mar 17:47
iza123: dziękuję za pomoc
3 mar 17:50
?: napewno jest ok ?
3 mar 17:56
iza123: a czemu nie?
3 mar 17:59
?: przejście z pierwszego równania do drugiego
a to nie 1
3 mar 18:01
?: sprawdz w odpowiedziach
b=−4
c=3
3 mar 18:02
Agniesia: f(x) = 2(x−1)2 + 1 = 2x2 − 4x + 3
3 mar 18:04
iza123: nie mam właśnie odpowiedzi
3 mar 18:05
?: ale wiesz już co jest poprawna odpowiedzią ?
3 mar 18:06
iza123: to co Agniesia napisała
3 mar 18:14
?: ok
3 mar 18:16
iza123: a teraz jak rozwiązać to równanie f(x+4)=f(−1) ?
Podstawić zamiast x, x+4 i rozwiązać?
3 mar 18:18
Agniesia: <Tak>
3 mar 18:19
iza123: dzięki

Wyszło mi X1= −5 i X2=5,5
3 mar 18:22
Agniesia: nie wiem

To ty masz odpowiedzi
3 mar 18:24