kąt
monika: | | 1 | |
kąt α jest ostry i sinα= |
| Wówczas: |
| | 4 | |
jeśli chodzi o to zadanie to ja najpierw robie sobie rysunek trójkąta prostokątnego i z sinusa
wprowadzam dane na rysunek, potem obliczam z pitagorasa x i wyszło mi że x=
√15 a bierze mi
się to stąd:
1
2+x
2=4
2
1+x
2=16
x
2=16−1
x
2=15
x=
√15
no i właśnie tu jest problem bo w odpowiedzi jest
√13 a nie
√15... proszę o pomoc.
3 mar 17:15
Agniesia: √15 > 1
a cos przyjmuje wartości tylko od <0;1>
3 mar 17:16
Agniesia: przynajmniej tka się mówi w klasie o profilu podstawowym
3 mar 17:17
monika: no √15 wynosi 3,872983346207417 . nie mam pojęcia jaki to będzie wynik.. no powiedzmy że x
wyszedł mi ok. 4 to by było że cosα=1 ale tu nie ma nic takiego.. już nie mam pomysłów wgl jak
to zrobić
3 mar 17:23
Agniesia: w ogóle równanie masz złe.
Z jedynki trygonometrycznej policz :
sin2x + cos2x = 1
3 mar 17:25
3 mar 17:26
monika: czyli do sin i cos mam podstawić z tablicy wartości czy poprostu do cos postawić jedną z
| | 3 | |
odpowiedzi czyli np. |
| ...? |
| | 4 | |
3 mar 17:30
monika: | | √15 | |
no mi by też wyszedł wynik cosα= |
| ale tam jest inaczej w odp c i d. bo jest że |
| | 4 | |
| | √13 | | √13 | |
cosα= |
| lub cosα> |
| |
| | 4 | | 4 | |
3 mar 17:38
3 mar 17:40
monika: aha już rozumiem

dzięki piękne
3 mar 17:43