geometria analityczna
ewelina11: 1. Napisz równanie okręgu o promieniu √5 stycznego do prostej o równaniu x−2y−1=0 w punkcie
A=(3,1)
3 mar 17:12
Tad:

Niezdarny ten rysunek ... ale obrazować ma tylko, że są dwa takie okręgi ... −
3 mar 17:56
Tad:
dana prosta to y=x/2−1/2
prostopadła do niej ma współczynnik a=−2 ... a skoro przechodzi przez punkt A
to .... y−1=−2(x−3) ... ⇒ ... y=−2x+7
Środek okręgu leży na tej prostej ... spełnia więc jej równanie
... ale jednocześnie
√5=
√(xs−3)2+(ys−1)2
po rozwiązaniu
x
s1=2 ... y
s1=3
x
s2=4 ... y
s2=−1
... no i równania okręgów to już banał ...−
3 mar 18:11