Geometria analityczna
Ja: | | 1 | |
1. Na prostej o równaniu y= |
| x wyznacz punkty P i P' odległe o 4 od punktu R=(4,5). |
| | 2 | |
2. Dany jest okrąg o równaniu (x+7)
2+(y−2)
2=85. Punkty A i B są punktami przecięcia okręgu z
osią OY, a punkty C i D − punktami przecięcia się z osią OX układu współrzędnych. Oblicz obwód
i pole czworokąta ACBD.
3 mar 16:59
Ja:

Nie wiem jak się za to zabrać.
3 mar 17:22
Aga1: 2.Trzeba wyliczyć współrzędne punktów
A,B x=0, y=?
C,D y=0, x=?
Obwód to suma długości boków, które wyliczysz ze wzoru na odległość dwóch punktów (długość
odcinka)
P0le czworokąta to suma pól np trójkątów CDA i CDB
3 mar 18:33
Aga1: | | 1 | | 1 | |
1)Punkt leżący na prostej y= |
| x ma współrzędne P=(x, |
| x) |
| | 2 | | 2 | |
IRPI=4
| | 1 | |
√(x−4)2+( |
| x−5)2=4//2 (lewa strona jest cała pod pierwiastkiem) |
| | 2 | |
dokończ.
3 mar 19:00