geometria analityczna
ewelina11: 1. Punkty A=(3,2) i B=(6,−5) są końcami średnicy koła k. Znajdź równanie stycznej do koła k
w punkcie A.
2.Napisz równanie okręgu o promieniu √5 stycznego do prostej o równaniu x−2y−1=0 w punkcie
A=(3,1)
proszę o pomoc
3 mar 16:55
Tad:
1)
−piszesz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
−piszesz równanie prostopadłej do tej prostej i jednocześnie przechodzącej przez punkt A
3 mar 17:02
ewelina11: 1 wyszło mi y=3/7x+5/7
nie wiem czy dobrze ?
zupełnie nie wiem co z drugim
3 mar 17:04
Tad:
to przelicz raz jeszcze −
3 mar 17:13
ewelina11: to w 1 y=5/7x−1/7?
3 mar 17:21
ewelina11: y=3/7x+23/7 w pierwszym
3 mar 17:25
Tad:
jeszcze raz −
3 mar 17:26
Tad:
współczynnik kierunkowy ....znak ...

?
3 mar 17:28
ewelina11: y=−15/7x+59/7 ?
3 mar 17:53
Tad:
dla mnie wychodzi y=−3x/7+20/7
3 mar 17:58
ewelina11: no to ja nie rozumiem tego
1 wyznaczam równanie prostej przechodzącej przez A i B to y= − 7/3x+9
2 wyznacza prosta prostopadłą do prostej ab przechodzącą przez punkt A
−7/3a=−1
a=3/7+b A=(3,2) nie wiem co jest źle?
3 mar 18:05
3 mar 18:13
Tad:
Przepraszam Cię ... to ja nakręciłem
y=3/7x+5/7 .... było OK
Raz jeszcze przepraszam
3 mar 18:17
ewelina11: czyli prosta ta ma równanie y= 3/7x+5/7 ?
3 mar 18:17
ewelina11: aha spokojnie pomyłki się zdarzają
dzieki
3 mar 18:20
Tad: tak
3 mar 18:20