aneta: są dwie metody rozwiązywania takich problemów. Pierwszy to algebraiczny, drugi graficzny.
I. algebraiczny sposób:
ZAWSZE należy rozpatrzeć przypadki: kiedy wyrażenie w module przyjmuje wartości dodatnie, a
kiedy ujemne. Korzystamy z własności wartości bezwzględnej:
x + 5 = 1 lub x + 5 =−1
x = −4 lub x = −6
Gotowe
II. graficzny sposób:
rysujemy oś liczbową, na której zaznaczamy liczbę, która "zeruje" wyrażenie wewnątrz. W tym
przypadku to liczba −5. Potem zaznaczamy liczby oddalone o 1 jednostkę od tej liczby. W tym
przypadku to liczby −6 lub −4. Koniec