ehhh
jaaaaaa : umie ktoś dobrze fizyke
5 kwi 20:40
Jakub: Czy dobrze to nie wiem, ale trochę umiem
5 kwi 22:57
swietlik: Ja tak samo jak kolega wyżej

Zapodaj jakieś zadanka a się okaże czy potrafię Tobie
pomóc
5 kwi 23:01
jaaaaaa : Ile wynosi częstość oddychnia człowiek, gdy wykonuje 20 oddechów w czasie 1 minuty
6 kwi 12:32
jaaaaaa : Ile drgań wykon harmoniczne matematyczne wahadło o długości l=80 cm w ciągu 1 minuty
6 kwi 12:33
jey:): zad z wahadłem mat
T=2π
√l/g
T=2*3,14*
√0,8/10 = 6,28*
√0,08 = 6,28*0,28= 1,76
60/1,76 = 34
a wiec ilość drgań jest równa 34
6 kwi 17:47
jaaaaaa : a dzięki wielkie

a to pierwsze
6 kwi 18:02
jey:): nie ma za co

no właśnie tego pierwszego nie za bardzo wiem jak zrobić

ale jak mi coś
przyjdzie do głowy to napisze
6 kwi 18:07
jey:): a rozumiesz dlaczego tak jest w tym zad z wahadłem

?
6 kwi 18:08
jaaaaaa : ok


a mam jeszcze jedno zadanko

Oblicz długość wahadła matematycznego o okresie 1
s
6 kwi 18:08
jey:): T=2π√l/g
√T=2π* l/g
√T*g=2πl
√T*g/2π
√1*10/2*3,14=10/6.28=1.6
6 kwi 18:13
jaaaaaa : a co to jest l/g
6 kwi 18:15
jey:): sorry źle
T=2π√l/g
T/2π=√l/g
√T/2π=l/g
√T/2π*g=l
l=√1/2*3,14*10=1/2,51*10=4
6 kwi 18:18
jey:): dlugosc przez przyspieszenie ziemskie
6 kwi 18:19
jaaaaaa : dzięki
6 kwi 18:21
by: Hey

Nie wiem, czy potrzebne jeszcze Ci to zadanie nr 1, no ale...
20 oddechów na minutę to 20/60 oddechów na sekundę
więc f = 20/60 = 1/3 = 0,(3) [Hz]
9 kwi 19:45