pomoc
eliza: W prostopadłościennym kartonie umieszczono 6 puszek w kształcie walca o objętości 1 litra
każda.Każda puszka ma wysokość równą 10 cm.Wykaż,żę pole podstawy kartonu jest większe od
750centymetrów kwadratowych
3 mar 16:43
eliza: pomoże ktoś?
3 mar 16:54
3 mar 17:18
eliza: V puszki = 1l = 1 dm3
H = 10 cm
v= πr2 * H
1000 = π r2 * 10
r= 10/π
Pc= 4r *6r
Pc <750
Dobrze jest to?
3 mar 17:34
Aga1:

V{puszek }=6dm
3=6000cm
3
V
puszki =πr
2*10=1000
P
p=3a*2a=6a
2
V
kartonu=P
p*10
| | 400 | | 2400 | | 2400 | |
Pp=6* |
| = |
| > |
| =750. |
| | π | | π | | 3,2 | |
3 mar 19:32