geometria analityczna
Sabina: Czy ktos pomoze wedlug jakich wzorow zrobic to zadanko?
Czy prosta AB jest równoległa do prostej KL, jeżeli A=(3;−7), B=(−3;1), K=(101;−63),
L=(116;−83)?
3 mar 16:43
Sabina:
3 mar 16:44
Janet: musisz wyznaczyć równania prostej KL i AB, jeśli są równoległe to współczynniki "a" powinny być
takie same
3 mar 16:46
Sabina: a jak mam wyznaczyc te rownania? wedlug jakich wzorow
3 mar 16:47
Krzysiek: policz wektory AB , KL i sprawdź czy są takie same
3 mar 16:49
Janet: y = ax + b
x i y to są współrzędne punktów,
prosta KL:
− 63 = a * 101 + b
−83 = a * 116 +b
wyliczyć a
prosta AB :
−7 = a*3 + b
1 = a* (−3) +b
wyliczyć a
3 mar 16:50
konrad: −7=3a+b
1=−3a+b
−63=101a+b
−83=116a+b
rozwiąż układy równań. jeżeli w obu 'a' wyjdzie takie samo to proste są równoległe
3 mar 16:51
Trivial: Wektorami trzy razy prościej.
3 mar 16:51
Trivial:
AB = (−3−3, 1+7) = (−6, 8) = −2*(3, −4)
KL = (116−101, −83+63) = (15, −20) = 5*(3, −4)
Jak widać wszystko gra.
3 mar 16:54