ciąg arytmetyczny
kkk33: suma dwudziestu pięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa jego trzynastemu
wyrazowi. Oblicz stosunek wartości pierwszego wyrazu do róznicy ciągu oraz trzynasty wyraz
3 mar 16:38
Basia:
S
25 = a
13
(a
1+12r)*25 = a
1+12r
a to jest możliwe ⇔ a
1+12r = 0 czyli a
13 = 0
a
1 = −12r /:r
3 mar 18:27
Amareno: a skad pewnosc że a
1+12r = 0
20 kwi 14:57
asdf: bo jedynym rozwiązaniem jest zero, patrz:
(a
1 + 12r)*25 = a
1 + 12r
jeżeli dasz, że a
1 + 12r =
0, więc:
0 * 25 =
0
L = P
według mnie

Może kto inny niech się wypowie
20 kwi 15:09
Amareno: hmm no w sumie racja ale jak bym sam robił takie zadanie to bym nie wpadł na to że to tylko
zero moze byc

ale ok dzięki
20 kwi 15:15
asdf: 
powodzenia
20 kwi 15:17
zioło kz: A skąd się wizęlo to "r" w. a1+a1+24r?
2 gru 18:35
5-latek: bo a25=a1+24r
3 gru 01:39
zioło kz: Aha dzięki
3 gru 22:42
ghghfhf: δΔ←→
5 mar 18:57