Prosta l przechodzi przez początek układu współrzędnych.
123:
Prosta l przechodzi przez początek układu współrzędnych. Napisz równanie tej prostej, wiedząc,
że jej odległość od punktu A=(−3,−4) jest równa 3.
W odpowiedzi jest tylko wynik y = 724x
Zastaniawiam się czy prosta x=0 też może być rozwiązaniem tego zadania. Jeżeli nie może to
dlaczego?
pozdrawiam
3 mar 16:15
Aga1: Prosta x=0 przechodzi przez początek układu współrzędnych ( nie jest wykresem funkcji) i jej
odległość od punktu A wynosi 3.
3 mar 16:28
123: ale nie mam w zadaniu polecena żeby podać wzór funkcji tylko równanie prostej, a x=0 jest
równianiem prostej. Czyli x=0 to poprawna odpowiedź czy nie ?
3 mar 18:05
Aga1: Jestem na tak.
3 mar 18:17
pigor: ... np. tak: niech
y−=ax − szukana prosta, to ze wzoru na odległość
punktu od prostej i warunków zadania , a>0 (dlaczego ?) :
| |a(−3)+4| | |
| =3 ⇔ |4−3a|=3{√a2+1} ⇔ (4−3a)2=9(a2+1) ⇔ |
| √a2+1 | |
16−24a+9a
2−9a
2=9 ⇔ 24a=7 ⇔ a=
724 ⇒
y=724x . ...
3 mar 18:40
123: no tak, ale punkt A od prostej x=0 też jest oddalony o 3, więc czemu taka odpowiedź nie może
być ?
3 mar 18:43
pigor: ... bo ...

jest to trywialne rozwiązanie i nie jest tu ono ważne , dlatego możesz je podać,
ale nie musisz (za nie podanie nikt ci nie może odjąć np. punktu) ,
bo ty masz znaleźć równanie
prostej l , czyli z definicji prostą daną wzorem y=ax+b ,
gdzie tu ma być a≠0 i b=0 i tyle
3 mar 18:51
Aga1: Prosta o równaniu x=0 nie ma postaci kierunkowej, tylko ogólną, przechodzi przez początek
układu współrzędnych i odległość punktu A od tej prostej wynosi 3.
Dlaczego pigor jej nie uwzględniłeś?
3 mar 18:51