czyżby znowu indukcja?
Kaśka: Z tym już sobie sama nie poradzę

POMOCY!
Udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n i a≠1
| | an−1 | |
a+a2+a3+...+an=a* |
| |
| | a−1 | |
3 mar 16:06
Kaśka: proszę o pomoc:(!
3 mar 17:09
Agniesia: przecież to jest wzór na sumę wyrazów ciągu geometrycznego.
3 mar 17:12
Basia:
owszem indukcja
to nie jest bardzo trudne spróbuj sama zrobić krok 1 dla n=1
i zapisać założenie i tezę indukcyjną
a tu masz dowód
a+a
2+....+a
n + a
n+1 =
| an+1 − a | | an+1*(a−1) | |
| + |
| = |
| a−1 | | a−1 | |
| an+1 − a + an+2 − an+1 | |
| = |
| a−1 | |
| an+2 − a | | an+1−1 | |
| = a* |
| |
| a−1 | | a−1 | |
3 mar 17:17
Basia:
Agniesiu wzór na sumę ciągu geometrycznego też trzeba umieć udowodnić
a do tego służy indukcja
3 mar 17:19
Agniesia: S
n = a
1 + a
2 + ... + a
n
a
2 = a
1*q
a
3 = a
1 * q
2
.
.
.
a
n = a
1*q
n−1
Mamy więc :
S
n = a
1 + a
1q + ... + a
1q
n−1
mnożymy obie strony równania przez q:
S
n*q = a
1q + .. + a
1q
n
odejmujemy stronami :
S
n − q*S
n = a
1 − a
1q
n
S
n(1−q) = a
1*(1−q
n)
Nie trzeba indukcji
3 mar 17:24
Basia: ładny dowód; zupełnie o nim zapomniałam
3 mar 17:32
3 mar 17:40