Zespolone
Zdesperowany: Zespolone

Hej, chcę zapytać o jedną rzecz., tych co bardziej ogarniają temat..
wiemy że: z= x + iy
powiedzmy że mamy coś takiego:
−x
3 −3y =0
−3y
2 −2 =0
| | 2 | |
Z drugiego równania otrzymuję że 3y2= −2 // 3 => y2 = − |
| |
| | 3 | |
I teraz jak na moją logikę − czy jeśli działam cały czas na zespolonych to teoretycznie mogę
dostać pierwiastek z ujemnej prawda? CZyli że:
y= −
√−23 lub y =
√−23
Czy ja to dobrze rozumiem ?
Pozdrawiam!
3 mar 16:01
Godzio:
Tak, z tym, że wtedy zapisuję się to w ten sposób:
y = √23i lub y = −√23i
3 mar 16:03
Zdesperowany: Dziękuje
3 mar 16:06
Zdesperowany: Jeszcze jedno..
Jak wstawić do równania ? Bo ja małem troszeczke inną postać na początku.
{z3 − i) = 0
((x + iy)3 −i) = 0 Zgodnie ze wzorami skr. i po redukcji
x3 −3y + 3y2i − 2i = 0
i z tego powstały te równania dwa.
−x3 −3y =0
−3y2 −2 =0
Pierwsze jest odnośnie części rzeczywistej, drugie odnośnie urojonej.
Czyli rozwiązując dalej mam:
y= √23 => x3 −3√23 = 0 => x3 = 3p{23
Dobrze ?
3 mar 16:15
Zdesperowany: Bez tych minusów oczywiście:
x3 −3y=0
−3y2 −2 =0
3 mar 16:16
3 mar 16:23
Zdesperowany: chyba jenak ten przykład lepiej do trygonometrycznej postaci...
(z3−i)=0
tylko wtedy niewiem jak to z tą potęgą.. wychodzi:
z= (cos π2 +isinπ2)
i żeby zrobić z3 podnoszę do 3ciej
z3= (cos π2 +isinπ2)3
I teraz mam ze wzoru skróconeg rozpisać ?
3 mar 16:42
Agniesia: z3 − i = 0
z3 + i3 = 0
(z+i)(z2 − zi − 1) = 0
czy tak nie łatwiej?
3 mar 16:48
Zdesperowany: Pewnie że łatwiej, dzięki za wskazówkę!
3 mar 16:57
Zdesperowany: Nie zakładając nowego tematu,
Mam taki przykład
Jakbym nie liczył wychodzą okropne liczby w sensie...:
Mnożąc przez sprzężenie otrzymuje
Podstawiam za z= x + iy
I otrzymuję układ równań:
Co bym nie robił nie potrafie takie układu rozwiązać...
Kolejna próba − do trygonometrycznej:
Mam potęge 3 więc wykorzystuje wzór
z
3 = |n|
3(cos3φ + isin3φ)
Chwile się zastanowić, i ani kartezjańską ani trygonometryczną tego nie rusze.. Wychodzą same
bzdury, jak to ugryźć?
3 mar 20:29
Agniesia: 1. Usuń niewymierność
3 mar 20:35
Zdesperowany: Niewymierność ? to chyba w wypadku pierwiastków nie ?
3 mar 20:37
Agniesia: paskudny przykład
teraz trzeba obliczyć :
| | −3 + 2i | |
3√ |
| . Usuwamy niewymierność i otrzymujemy : |
| | 2 − 3i | |
korzystając z definicji pierwiastka pierwotnego policzysz pozostałe pierwiastki. Tu masz
pierwszy :
| | 12 | | 5i | |
z = 2* 3√ − |
| − |
| |
| | 13 | | 13 | |
3 mar 20:48
Zdesperowany: Dokładnie, z trygonometrycznych nie dostaje charakterystycznego kątu..
wychodzi na przykład
3 mar 20:52
Zdesperowany: Dokładnie, z trygonometrycznych nie dostaje charakterystycznego kątu..
wychodzi na przykład
3 mar 20:52
Zdesperowany: Kurcze u nas nie wprowadzali pojęcia pierw. pierwotnego. Było dosłownie 20 minut o
zespolonych... A wymagają pozniej kazdej postaci.
3 mar 20:54
Zdesperowany: Proszę o sprawdzenie/poprawienie mnie: (staralem sie juz rozpisywac ile sie dało, gdzie robie
błąd ? sądze że trygonometria u mnie kuleje dlatego mam problem z dalszą częścią... jedziemy
tyle ile umiem, licze na wasze wskazówki w ciągu dalszym)
Do roztrzaskania:
z
3 +1 − i = 0
z
3 = −1 − i
z =
3√−1 − i )
|z| =
√ (−1)2 + (−1)2 =
√2
| | 5 | |
Z obu wynika, że to III ćwiartka => φ= π−φ = π + U{π}{4]= |
| π |
| | 4 | |
| | | | | |
ω0= 6√2 (cos |
| + isin |
| ) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 5 | | 5 | |
= 6√2 (cos { |
| π} + isin { |
| π} ) = ... |
| | 12 | | 4 | |
Tu moje rozumowania siadają, jak bym nie wymyślił nie mogę znaleźć tej "charakterystycznej
wartości.
| | 5 | |
α0= |
| π Odpada − nie ma w tabeli |
| | 12 | |
| | 5 | | 7 | |
π − |
| π= |
| π −nie ma w tabeli |
| | 12 | | 12 | |
| | 5 | |
π + |
| π =.... nie ma w tabeli |
| | 12 | |
| | 5 | |
2π − |
| π = ... nie ma w tabeli |
| | 12 | |
Te adnotacje − mówie o tablicach podstawowych , gdyż to zadanie z egzaminu, a nie można mieć
tablic dokładnych ani kalkulatora. Jak sobie poradzić w takiej sytuacji ? Cholernie dziwny
przykład, szczerze mówiąc wymiekam.
3 mar 21:49
Agniesia: nie zmieniłeś znaku prz i podczas przerzucania na drugą stronę.
3 mar 22:02
Zdesperowany: Tam bład jest, w pierwszym + i ma byc
3 mar 22:08
Agniesia:
| | 5 | |
korzystasz ze wzoru na cos(α+β) aby obliczyć wartość cos i sin z |
| π |
| | 12 | |
reszta pierwiastków obliczysz korzystając z pojęcia pierwiastka pierwotnego.
3 mar 22:10