ewelina: Wykonaj potęgowanie (1+x)5 , a następnie zapisz wyrażenie (1- √3 )5 w postaci p+q
√3 , gdzie p,q ∈C
Przede wszystkim chodzi mi o to, jak rozpisać to pierwsze wyrażenie..
8 maj 13:31
xpt: wzór na sumę dwóch wyrazów a i b do potęgi piatej jest taki:
(a+b)5=1a5b0+5a4b1+10a3b2+10a2b3+5a1b4+1a0b5
(1+x)5=x5+5x4+10x3+10x2+5x+1
z (1-√3)5 zobisz tak samo tylko, że za "b" podstawiasz "-√3"
8 maj 13:54
xpt: aaa w sumie to chwiklę zajmuje więc po podniesieniu do potęgi piątej
(1-
√3)
5=1-5
√3+30-30
√3+45-9
√3 = 76-44
√3
A wzór na n-tą potęgą sumy dwóch liczb łatwo wyprowadzić znając trójkąt pascala lub
dwumian newtona. Niestety na matematyka.pisz.pl nie ma nigdzie info na temat tych
zagadnień, więc odsyłam do wikipedii
8 maj 13:59
ewelina: Dziękuję
8 maj 14:15
Jakub: Spróbuję to wkrótce dodać. Tak abyś nie musiał odsyłać do konkurencyjnych stron
8 maj 16:57