ile wyrazow ciagu an
Kappa: | | 3n3 +n2−3n−1 | |
ile wyrazow ciagu an = |
| jest rownych zero? |
| | n+1 | |
3 mar 15:12
vivindalka:
a
n=0
Zał: n+1=/=0
n=/=−1
| 3n3+n2−3n−1 | |
| =0 / * (n+1) |
| n+1 | |
3n
3+n
2−3n−1=0
3n(n
2−1)+1(n
2−1)=0
(n
2−1)(3n+1)=0
(n−1)(n+1)(3n+1)=0
Tylko wyraz a
1 jest równy zero
3 mar 15:20
Kappa: jak to jest niby widoczne ze a1 =0 bo n = 1?
3 mar 15:54
Aga1: Ile wyrazów jest równych 0, odp. tylko jeden.
Który wyraz jest równy 0, odp. a1.
3 mar 16:31
Kappa: TAK ALE CZEMU A1 =0

3 mar 23:12
Beti: | | 1 | |
Wyszły 3 wartości n: 1,−1,− |
|
|
| | 3 | |
Z tych trzech wartości tylko n=1 można brać pod uwagę, bo w ciągach
nεN+, czyli musi być
liczbą całą dodatnią.
3 mar 23:22
Kappa: aha czyli te 1 to a1?
4 mar 00:06
Beti: tak
4 mar 00:10