Prosta l przechodzi przez początek układu współrzędnych.
abc: Witam
Mam pytanie do takiego zadana:
Prosta l przechodzi przez początek układu współrzędnych. Napisz równanie tej prostej, wiedząc,
że
jej odległość od punktu A=(−3,−4) jest równa 3.
W odpowiedzi jest tylko wynik y=
724x
Zastaniawiam się czy prosta x=0 nie może również być rozwiązaniem tego zadania. Jeżeli nie
może to dlaczego?
Serdecznie pozdrawiam
3 mar 14:52
ejendi:
równanie prostej y=ax
równanie prostej ⊥ przez A(−3,−4)
y=ax
i się zaciąłem
ta prosta jest styczna do okręgu (x+3)
2+(y+4)
2=3
2
rozrysowałem i jest styczna do x=0 i drugiej o małm kącie jak w odpowiedzi
3 mar 19:42
Basia:
prosta x=0 spełnia warunki zadania
nie wychodzi, bo to nie jest wykres funkcji i nie ma postaci y = ax
a prosta
nie musi być wykresem funkcji
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wyjdzie z postaci ogólnej
Ax + By + C = 0
a*0+B*0+C = 0
C = 0
Ax+By=0
|−3A−4B| = 3
√A2+B2
9A
2 + 24AB + 16B
2 = 9A
2 + 9B
2
24AB + 7B
2 = 0
B(24A+7B) = 0
B = 0 i wtedy masz równanie Ax = 0 czyli x=0
24A + 7B = 0
24A = −7B
| | 7 | |
za B możesz podstawić 1 i masz A = − |
| |
| | 24 | |
czyli
−
724x + y = 0
y =
724x
albo B=24 i wtedy masz A = −7
czyli
−7x+24y = 0
co na jedno wychodzi
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w tego typu zadaniach najlepiej i najłatwiej rozważać dwa przypadki:
1. y = ax+b
2. x = c
bo z postaci ogólnej paskudnie się liczy (co widać wyżej)
3 mar 20:11