Planimetria
Ania: Dany jest trapez równoramienny ABCD opisany na okręgu o promieniu √2. Punkt styczności dzieli
ramię tego trapezu w stosunku 1 : 2.
a) Oblicz pole tego trapezu.
b) Wyznacz długość przekątnej tego trapezu.
3 mar 14:31
Ania:
3 mar 22:16
123: Liczę z podobieństwa trójkątów:
Liczę bok:
3x
2 = 4
3x = 2
√3
Liczę podstawy:
(2
√2)
2 + z
2 = (2
√3)
2
8 + z
2 = 12
z
2 = 4
z = 2
a − górna [pdstawa
b = a + 2*z = a+2*2 = a + 4 − dolna podstawa
3x + 3x = a + b
2
√3 + 2
√3 = a + a + 4
2*2
√3 = 2*(a + 2)
2
√3 = a + 2
a = 2
√3 − 2
b = 2
√3 − 2 + 4 = 2
√3 + 2
| | (2√3 − 2 + 2√3 + 2)*2√2 | | 2√3*2√2 | |
P = |
| = |
| = 2√6 |
| | 2 | | 2 | |
3 mar 22:51
123: Przekatna to:
(2√2)2 + (2√3 − 2 + 2)2 = d2
(2√2)2 + (2√3)2 = d2
8 + 12 = d2
20 = d2
d = 2√5
tyle..
3 mar 22:54
Beti: a ja mam inny wynik.
Punkt styczności dzieli ramię c na dwa odcinki: x i y takie że:
| | x | | 1 | |
c=x+y i |
| = |
| czyli y=2x
|
| | y | | 2 | |
c=3x
Ponieważ srodek okręgu wpisanego leży tam, gdzie przecinają się dwusieczne kątów, więc:
Po narysowaniu wysokości z wierzchołka D mam trójkąt prostokątny w którym:
| | a−b | |
( |
| )2 + h2 = c2 i h=2r
|
| | 2 | |
| | 2x | |
( |
| )2 + (2√2)2 = (3x)2
|
| | 2 | |
x
2+8 = 9x
2
8x
2=8 /:8
x
2=1
x=1 czyli
a=4*1=4 oraz
b=2*1=2
| | 4+2 | |
więc pole: P = |
| 2√2 = 3*2√2 = 6√2 |
| | 2 | |
3 mar 23:08
cziki: d= √17 tyle wynosi przekątna
28 kwi 10:06