.
Kasia: Witam

proszę o pomoc.
Z góry bardzo dziękuję

1. Suma dlugosci krawedzi szescianu wynosi 24 cm. Pole powierzchni calkowitej tego szescianu
jest rowne:
32 cm
2 24 cm
2 16 cm
2 8cm
2
cos mi tu nie pasuje bo wzor to 6a
2 , z tresci zadania mamy juz,ze 6a=24, wiec powinno to 24
byc jeszcze do kwadratu tak? a tutaj ta potega sie odnosi tylko do cm..
| | a−2 + x−3 | |
2. wyrazenie |
| , gdzie x≠0 i x≠1, po uproszczeniu moze miec postac:
|
| | x−3−x−2 | |
3. W ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz boczna ma dlugosc 5 cm, a krawedz podstawy −
√8 cm. Wowczas cosinus kata nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny odstawy wynosi?
mi wyszlo 0,8 , a nie mam takiej odpowiedzi... nie widze innej opcji..
3 mar 14:23
Święty: 1) Sześcian nie ma 6 krawedzi tylko 6 ścian :X
2) Napisz dokładnie treść zadania.
3 mar 14:28
Aga1: 1)Sześcian ma 12 krawędzi o długości a
12a=24
a=2
Pc=6a2=6*4=24.
3 mar 14:29
Święty: 3) cosα=0,4
3 mar 14:30
Kasia: dziekuje. tresc 2. zadania jest pelna
a jakies wyjasnienie do 3? bo odpowiedz tez mam, ale mi nie wyszlo i nie wiem czemu.. ile
wyniesie przekatna podstawy, bo ja zalozylam,ze podstawa to kwadrat, a w sumie moze byc tez to
romb i wtedy nie bedzie mogl byc zastosowany wzor a√2
3 mar 16:10
Mila: Zadanie 3) ten ostrosłup ma w podstawie kwadrat
d= a
√2
d=
√8√2=
√16=4
Oblicz i sprawdź wynik, możesz napisac.
3 mar 21:01
Kasia: aa, teraz juz wiem czemu mi nie wychodzilo, bo nie patrzylam na trojkat krawedz boczna, polowa
przekatnej i wysokosc tylko krawedz − przekatna− krawedz . Dzieki wielkie Mila

a takie pytanie, w ostroslupie skad pewnosc,ze jest kwadrat, a nie np. romb

bo tego nie
rozumiem.
moze mi ktos pomoc z 2.? proszę
3 mar 22:12
Kasia: 
3 mar 22:28
Aga1: Ostrosłup prawidłowy w podstawie ma wielokąt foremny.
trójkątny−−−w podstawie trójkąt równoboczny
czworokątny−−−w podstawie kwadrat
pięciokątny−−−w podstawie pięciokąt foremny itd.
3 mar 22:31
Kasia: wielkat foremny to taka figura, ktora ma nie tylko boki tej samej dlugosci, ale tez wszedzie
katy proste? nie atakujcie, po prostu nie pamietam dokladnie..
Aga, czy moge liczyc na pomoc z 2. zadankiem? bo kompletnie nie wiem co z nim zrobic.. bardzo
prosze : )
3 mar 22:34
ala: krawędź sześcianu ma długość 5cm oblicz pole
11 wrz 17:17