kombinatoryka
Ania:
1) Ile jest wszystkich liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1?
2) Ile przekątnych ma graniastosłup prawidłowy sześciokątny?
3) Prawdopodobieństwo, że w sobotę będzie padać wynosi 50%. Prawdopodobieństwo, że następnego
dnia spadnie deszcz wynosi także 50%. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej jednego
dnia tego weekendu będzie padać?

Pozdrawiam
3 mar 14:15
Święty: 1) Liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1: 1,4,7,10,13,16,19,...
Dużo ich jest, bardzo dużo

2) 6(6−3)=18
3 mar 14:21
Ania: 1) Tak, wiem, że dużo

Chodzi o to, żeby to obliczyć wg znajomości zasad kombinatoryki xD
2) Z czego to wynika?
3 mar 14:26
Święty: 2) Jest taki wzór
1) Co do pierwszego to powodzenia w liczeniu, bo liczb naturalnych jest nieskończenie wiele
3 mar 14:34
Ania: 1) Przepraszam, chodziło o wszystkie dwucyfrowe
3 mar 14:38
Święty: To zmienia stan rzeczy

Liczby naturalne
dwucyfrowe, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1:
1,4,7,10,13,16,19,...,97
a
n=a
1+(n−1)r
...
3 mar 14:44
Ania: Ale wydaje mi się, że nie chodziło o ciągi
3 mar 14:49
Święty: Możesz też przysiąść i liczyć na piechotkę

97=1+3n−3
n=33
Takich liczb jest 33
3 mar 16:02
Godzio:
"dwucyfrowych"
a
1 = 10
3 mar 16:03
Święty: No tak

Przepraszam
3 mar 16:23