okręgi
Basiek: Witajcie, mam problem z tym oto zadaniem:
Napisz równanie okręgu stycznego do osi Ox układu współrzędnych o promieniu równym 5 oraz
środku należącym do prostej l:y=−x i do drugiej ćwiartki układu współrzędnych. Napisz
równanie stycznej do tego okręgu prostopadłej do l .
wyznaczyłam okrąg: o1: (x+5)2+(y−5)2=25
Wyznaczyłam równanie prostej prostopadłej do l, nazwałam ją k
k: y=x+b
Ze wzoru na odległość punktu od prostej
tu coś jest źle, ale nie wiem co:(
U{|−5−5+C|}{√2|=5
|−10+C|=5√2⇔ 10−C=5√2 lub −10+C=5√2⇒ C=5√2−10 lub C=5√2+10
Odpowiedź zaś brzmi C=5√2+10 lub C=−5√2+10
Kompletnie nie wiem, co robię źle... może mi ktoś wyjaśnić? Proszę.
3 mar 14:03
Aga1: I−10+cI=5√2⇔
−10+c=5√2 lub −10+c=−5√2
c=5√2+10 lub c=−5√2+10.
3 mar 14:10
Basiek: Hm, dzięki
Aga też wolę ten sposób, ale hm... też mi nie wychodził.

Ale już widzę
błąd... przy przenoszeniu. Muszę pisać wyraźniej.

Teraz się zgadza
3 mar 14:17
Basiek: I jeszcze raz witam Was

Wyszukałam sobie takie równanie:
2cos
2=sin2x * tgx Z: cosx≠0
2cos
2=2sinxcosxtgx
2cos
2=2sin
2
cos
2=sin
2 ⇔ cosx−sinx= lub cosx+sinx=0
I hmm... z wykresu mogłabym to odczytać, ale czy jest jakiś sposób, żeby to zrobić
| | π | |
algebraicznie? tzn. pewnie trzeba wykorzystać to, że sinx=cos(x+ |
| ) ? |
| | 2 | |
3 mar 16:54
rumpek:
2cos
2x = sin2x * tgx
| | sinx | |
2cos2x = 2sinxcosx * |
| |
| | cosx | |
2cos
2x = 2sin
2x / : 2
cos
2x = sin
2x
(1 − sin
2x) = sin
2x
1 − sin
2x − sin
2x = 0
1 − 2sin
2x = 0
3 mar 17:03
rumpek: a 1 − 2sin
2x = 0 to inaczej cos2x = 0
3 mar 17:03
Basiek: Jeeej, do jednej zmiennej. Kurcze. No przecież.

Wystarczyło powiedzieć.

Mam ostatnio takie zaćmienia, że szok. Dzięki
rumpek
3 mar 17:41
Basiek: Znów mam pytanie, teraz z kolei z trygonometrii:
sin(180−α)=sinα
cos(180−α)=−cosα
tg(180−α)= tgα
? Nie bardzo rozumiem dlaczego, ale ... czy to tak jest? Zwyczajnie cosinus jest "ten inny"?
3 mar 22:27
Basiek: Ble. Jeszcze źle napisałam.
tg(180−α)=−tgα
ctg(180−α)=−ctgα
cos(180−α)=−cosα
I tu... sinus jest "inny"
sin(180−α)=sinα
3 mar 22:33
eŁPe: 1 ćwiara all dodatnie 2 tylko sin 3 tg ctg 4 cos 180−α to jest 2 cwiara
3 mar 22:37
Basiek: A skąd mam wiedzieć, czy (180−α) jest ostry, czy rozwarty? O.o
3 mar 22:40
Mila: Basiek, ważne jest dla każdej z tych funkcji, w której ćwiartce znajduje się kąt.
możesz to zapamiętać z definicji funkcji trygonometrycznych w ukladzie współrzędnych, patrzec
nan wykresy, albo nauczyc się wierszyka.
W I (ćwiartce) wszystkie są dodatnie
w II tylko sinus
w III tg ictg
a w IV cosinus.
sin120 =sin (180−60) = sin60 bo sinus 120 jest dodatni
cos 120=cos(180−60)=−cos60 bo cosinus120 jest ujemny.
3 mar 22:40
Basiek: Jak mam zmienne podane, to umiem już

Tylko kiedy alfa jest zwykłą alfą, a nie liczbą, to już
kiepsko.
3 mar 22:42
Aga1: We wzorach redukcyjnych kąt α jest kątem ostrym
Np. 1800−α to mniej niz 1800 a więcej niż 900 więc jest to 2 ćwiartka
1800+α więcej niż 1800, a mniej niż 2700 to 3 ćwiartka.
3 mar 22:49
Basiek: Czyli wzory redukcyjne bazują na tym, że α<90, no.... to wiele wyjaśnia. Więc de facto....
jeżeli chciałabym je zastosować w jakimś zadaniu w oparciu o to, że mam dowolne α∊(0;180)
muszę rozważyć dwa przypadki chyba...
3 mar 22:57