matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz sume..Ciągiiii
Gosia:
Obicz sume liczb dwucyfrowych naturalnych podzielych przez 4.
3 mar 11:58
Aga1:
Najmniejsza dwucyfrowa podzielna przez 4 to 12, a największa to 96. 12,16, 20,...96−−−ciąg arytmetyczny. a
1
=12, r=a
2
−a
1
=4 , a
n
=96. a
1
+(n−1)*r=a
n
12+(n−1)*4=96
a
1
+a
n
Oblicz n i podstaw do wzoru S
n
=
*n
2
3 mar 12:06
Gosia:
dziękuje
3 mar 12:09