.
eŁPe: f(x) =x
2+sin
2α*x−2π α∊<0,2π>
1. wyznacz wszystkie wartości parametru alfa dla których osią symetrii wykresu tej funkcji
ad.1.
| | −1 | | −1 | | −sin2α | |
MAMY równanie |
| =Xw czyli |
| = |
| to sb Wylicz  (sin 2=1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2. wykaz, że nie istnieje taka wartośc parametru αalfa dla której do wykresu funkcji f nalezy
punkt P=(1,−2π)
ad.2.
zwykłe podstawienie pod f(x) P(x,y) → −2π=1+sin
2α−2π redukujesz otrzymujesz

sin
2α=−1
zatem sprzeczność Wniosek pkt P nie nalezy do f(x)