α=30o
Pb=48√3
Obliczam pole jednej ściany:
Pś= 48√3:4
Pś=12√3
Pś=a*b
Obliczam a i b:
12√3=a*b
| a | ||
tg30o= | ||
| b |
| 12√3 | |
=b | |
| a |
| a | ||||||||
tg30o= | ||||||||
|
| 12√3 | |
=b | |
| a |
| 1 | 12√3 | |||
tg30o= | * | |||
| a | a |
| 12√3 | |
=b | |
| a |
| 12√3 | ||
tg30o= | /*a2 | |
| a2 |
| 12√3 | |
=b | |
| a |
| √3 | √3 | ||
a2=12√3 /: | |||
| 3 | 3 |
| 12√3 | |
=b | |
| a |
| 3 | ||
a2=12√3* | ||
| √3 |
| 12√3 | |
=b | |
| a |
| 36√3 | ||
a2= | ||
| √3 |
| 12√3 | |
=b | |
| a |
| 12√3 | |
=b | |
| a |
| 12√3 | |
=b | |
| 6 |
| a | ||
sin30o= | ||
| d |
| 6 | ||
sin30o= | ||
| d |
| 1 | ||
sin30o= | ||
| 2 |
| 6 | 1 | ||
= | |||
| d | 2 |