matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Effy:
przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 i tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz wysokość tego graniatosłupa
3 mar 11:26
Aga1:
α= 60
0
a
cosα=
8
a=4
d
sinα=
8
d=4
√
3
h
2
=d
2
−a
2
dokończ.
3 mar 12:14