PITAGORASIK małe pytanie:)
DZIADZIA: kochani mam małe pytanko odnosnie tw. Pitagoraska mianowicie chodzi mi o to w jaki sbosób
przyporządkowuję a,b,c ? czy to jest obeojętne czy c to jest zawszę przeciwprostokątna
3 mar 11:26
DZIADZIA: nikt nic nie napisze
3 mar 11:41
Aga1:

Do pierwszego trójkąta c
2=a
2+b
2 lub a
2+b
2=c
2
Ale boki mogą być oznaczone np. tak jak w drugim trójkącie,
wtedy
g
2=e
2+b
2 lub e
2+b
2=g
2
Kwadrat najdłuższego= sumie kwadratów dwóch pozostałych.
Najdłuższy leży naprzeciw kąta prostokątnego i zwie się przeciwprostokątną.
Jak widać litery mogą być dowolne.(jest obojętne jak oznaczysz)
3 mar 11:58
DZIADZIA: superancko

tylko czasami coś tam sobie liczę i np po przeniesieniu na drugą stronę wychodzi
mi wynik ujemny a przecież to sprzeczność
3 mar 12:11
Aga1: Nie może nigdy Ci wyjść końcowy wynik liczbą ujemną,
Napisz sobie tak, by niewiadoma była po lewej stronie.
Zwróć uwagę, że jeśli przenosisz całą lewą stronę na prawo, a całą prawą na lewo to nie
zmieniasz znaków.
3 mar 12:18
Mila: Dziadzia − szukasz boku leżącego naprzeciw kąta prostego, podnosisz do kwadratu i =kwadrat boku
drugiego + kwadrat boku trzeciego −−− zawsze będzie dobrze.
3 mar 16:43