matematykaszkolna.pl
PITAGORASIK małe pytanie:) DZIADZIA: kochani mam małe pytanko odnosnie tw. Pitagoraska mianowicie chodzi mi o to w jaki sbosób przyporządkowuję a,b,c ? czy to jest obeojętne czy c to jest zawszę przeciwprostokątna
3 mar 11:26
DZIADZIA: nikt nic nie napisze
3 mar 11:41
Aga1: rysunekDo pierwszego trójkąta c2=a2+b2 lub a2+b2=c2 Ale boki mogą być oznaczone np. tak jak w drugim trójkącie, wtedy g2=e2+b2 lub e2+b2=g2 Kwadrat najdłuższego= sumie kwadratów dwóch pozostałych. Najdłuższy leży naprzeciw kąta prostokątnego i zwie się przeciwprostokątną. Jak widać litery mogą być dowolne.(jest obojętne jak oznaczysz)
3 mar 11:58
DZIADZIA: superanckoemotka tylko czasami coś tam sobie liczę i np po przeniesieniu na drugą stronę wychodzi mi wynik ujemny a przecież to sprzeczność
3 mar 12:11
Aga1: Nie może nigdy Ci wyjść końcowy wynik liczbą ujemną, Napisz sobie tak, by niewiadoma była po lewej stronie. Zwróć uwagę, że jeśli przenosisz całą lewą stronę na prawo, a całą prawą na lewo to nie zmieniasz znaków.
3 mar 12:18
Mila: Dziadzia − szukasz boku leżącego naprzeciw kąta prostego, podnosisz do kwadratu i =kwadrat boku drugiego + kwadrat boku trzeciego −−− zawsze będzie dobrze.
3 mar 16:43