wielomiany
miki: mam takie zadanko ; Oblicz iloczyn i iloraz pierwiastków
z2+2z+2=0
−delta wychodzi −4 i jest to cos z liczbą zespoloną−mogłby ktos mnie oswiecic o co chodzi iz
tymi liczbami zespolonymi (przegladałem rozne stronki ale nic z tego nie czaje....
3 mar 09:27
Agniesia: a co się robi jak się obliczy Δ równania kwadratowego?
3 mar 09:30
miki: oblicza x1 x2
3 mar 09:32
Agniesia: no wiec w czym problem?
3 mar 09:33
miki: czyli jak √−4=2 i −2
3 mar 09:36
Agniesia: √−4 ≠ 2
√4 = 2
Znasz w ogóle definicję jednostki urojonej?
3 mar 09:37
miki: no własnie tu jest problem...
3 mar 09:40
Agniesia: trzeba było na wykłady chodzic

i
2 = −1 ⇒ i =
√−1
teraz próbuj,
3 mar 09:41
miki: √−4=
√−1*4=2i

?
3 mar 09:44
Agniesia: 
Licz pierwiastki i ich iloraz.
Iloczyn masz podany w treści zadania.
Ja wychodzę
3 mar 09:52
miki: ok dziekuje
3 mar 10:03