Trygonometria
filiputek: Mam takie zadanko:
Rozwiąż
cos3x + sinx = 9
2sinx +
√3 > 0
x ∈€ <−π, 3π>
To są tylko 2 przykłady i prosiłbym o ich rozwiązanie wtedy powinienem poradzić sobie z
resztą
5 kwi 19:29
filiputek: opss pomyliłem sie ma być
cos3x + sinx = 0
5 kwi 19:37
filiputek: plss help
5 kwi 21:38
Bogdan:
No to jedziemy
5 kwi 21:46
Bogdan:
cos3x = −sinx
cos3x = sin(−x) korzystam teraz z: sinα = cos(π2 − α)
cos3x = cos(π2 + x)
3x = π2 + x + k*2π lub 3x = −π2 − x + k*2π, k € C
2x = π2 + k*2π lub 4x = −π2 + k*2π
x = π4 + k*π lub x = −π8 + k*π2
5 kwi 21:53
Bogdan:
b) 2sinx + √3 > 0 dla x € <−π, 3π>
sinx > −√32
sinx > sin−π3
Rozwiązujemy równanie: sinx = sin−π3
x = −π3 + k*2π lub x = π − −π3 + k*2π
x = −π3 + k*2π lub x = 43π + k*2π
Teraz trzeba naszkicować starannie wykres funkcji y = sinx oraz wykres prostej
y = −√32. Dla narysowania tej prostej trzeba zaznaczyć na sinusoidzie
2 punkty: pierwszy odpowiadający sin−π3 i drugi odpowiadający sin43π,
przez te dwa punkty rysujemy prostą.
Cieniujemy następnie obszar między sinusoidą i prostą, czyli obszar na prostą,
ponieważ szukamy przedziałów, w których sinx > sin−π3.
Z rysunku odczytujemy rozwiązanie pamiętając o tym, ze x € <−π, 3π>
Odp.: x € <−π, −23π> U <−π3, 43π> U <53π, 3π>
5 kwi 22:17
Bogdan:
filiputek − wszystko jasne?
5 kwi 22:32
filiputek: nie wiem dlaczego cos3x=sin(−x) tego nie mieliśmy na lekcji
p.s
masz może jakąś strone z tymi tożsamościami trygonometrycznymi (na tej jest tylko pare,
chyba że źle patrze)
6 kwi 20:34