
!
zad 1. w protopadloscianie dlugosci krawedzi podstawy a=3cm , b=4cm, a przekatna d bryly
jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30. oblicz pole powierzchni bocznej
tego prostopadloscianu.....
zad.2
oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej protopadloscianu , ktorego podstawa jest
kwadrat o boku dlugosci 5 cm a krawedz boczna bryly ma 6 cm dlugosci









































? bo te drugie to faktycznie bardzo latwe
jak sie wie jakie wzory wykorzystac i wyszlo mi V=150 a Pc=170
dp − przek podstawy
a²+b²=dp²
3²+4²=dp²
25=dp²
dp=5
h=(2dp√3)/2
h=5√3[cm]
Pb=2ah+2bh
Pb=2*3*5√3+2*4*5√3
Pb=30√3+40√3
Pb=70√3[cm²]
dziekuje BASIU



| H | ||
tg30 = | ||
| dp |
| √3 | ||
H = | *5 | |
| 3 |
| 5√3 | ||
H = | ||
| 3 |
| 10√3 | 70√3 | |||
Pb = 2H(a+b) = | *7= | |||
| 3 | 3 |
?
zad....oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc ostroslupa prawidlowego
czworokatnego o krawedzi podstawy a=8cm , i wysokosci bryly h=3cm
v=13a2*H
V=64
Pc=a2+2aH
Pc=112
Objętość dobrze.
Pc nie
Pc = Pp+4*Pściany bocznej
| 1 | ||
Pc = a2 +4* | *a*hb | |
| 2 |
| a | ||
h2 + ( | )2 = hb2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Pb = | *a*hb = | *8*5 = 4*5 = 20 | ||
| 2 | 2 |