błagam was to jest wązne pomózcie tim basia i inni dobsi matematycy !!!!
MIn: bardzo was proszę to jest bardzo


ważne
16. Babcia Justyny lubi zbierać~grzyby. Wczoraj znalazła kilka
prawdziwków, o połowę mniej kozaków i 20 podgrzybków Razem 35 grzybów. Ile kozaków i ile
prawdziwków zebrała babcia Justyny?
19. W pewnym trójkącie jeden z kątów jest cztery razy mniejszy od drugiego i o 60 stopni
mniejszy od trzeciego kąta. Jaki to trójkąt?
21. Brat jest trzy razy starszy od siostry, a siostra jest o 10 lat młodsza od brata. Ile
lat ma siostra?
22. Z miejscowości A wyjechał w kierunku miejscowości B rowerzysta, jadąc ze średnią
prędkością 20 km/h. Po 50 minutach wyruszył tą samą trasą z A do B motocyklista, jadąc
ze średnią prędkością 60 km/h. Obaj podróżni dotarli jednocześnie do miej− scowości B.
Jaką odległość pokonali?
24. Jeżeli do pewnej liczby dwucyfrowej dopiszemy z lewej strony cyfrę 2, to otrzymamy
liczbę 6 razy większą od danej liczby. Co to za liczba?
25. Jeżeli do pewnej liczby dwucyfrowej dopiszemy z prawej strony cyfrę 5, to otrzymamy
liczbę o 113 większą od danej liczby.
Co to za liczba?
27. W klasie jest 26 uczniów. Ilu jest wśród nich chłopców, a ile dziewcząt, jeśli połowa
liczby wszystkich chłopców równa się 4/5 liczby dziewczynek?
Z8. Gdyby do danej liczby dodać jej połowę, to otrzymana suma byłaby większa od 100 o
tyle, o ile dana liczba jest mniejsza od 100. Jaka to liczba?
29. Obwód pewnego prostokąta jest równy 16 cm. Jeżeli długość jednego z boków zmniejszymy
o 1 cm, a długość drugiego zwiększymy o 1 cm, to otrzymamy kwadrat. Oblicz długości
boków tego prostokąta.
1. Ojciec jest 5 razy cięższy od syna i 8 razy cięższy od córki. Razem z matką, ważą
54kg, cała rodzina waży 160kg. Ile waży ojciec, ile syn, a ile córka ?
5 kwi 19:03
tim: dobrzy jakby co.. i zaraz pomogę
5 kwi 19:04
MIn: bardzo prosze muszę te zadania na jutro zrobić a nic nie wiem i nie rozumie tego sto razy
przeglądam podręcznik i nic
5 kwi 19:06
tim:
16.
prawdziwki − x
kozaki − 12x
podgrzybki − 20
x + 12x + 20 = 35 [...]
19.
α − x
β − 4x
γ − x + 60
α + β + γ = 180
x + 4x + x + 60 = 180 [...]
Wyjdą ci kąty, sprawdzasz czy to jest ostrokątny (trzy ostre), prostokątny (jeden 90O),
czy rozwartokątny (jeden rozwartokątny).
21.
brat = b
siostra = s
{b = 3s
{b = 10 + s
3s = 10 + s [...]
5 kwi 19:11
tim: Zaraz powinno być dalej. Jeżeli czegoś nie rozumiesz, czekam na pytania

Tam gdzie [...] trzeba policzyć do końca
5 kwi 19:11
MIn: no właśnie tam gdzie [...] to ja nie wiem co robić
5 kwi 19:18
tim: Ale to już wystarczy na jedną stronę liczbę, na jedną literę.
16.
1,5x = 35 − 20
1,5x = 15
x = 10
19.
6x = 180 − 60
6x = 120
x = 20
21.
2s = 10
s = 5
5 kwi 19:30
MIn: a reszta
5 kwi 19:50
tim: Za kilkanaśnie minut.
5 kwi 20:02
MIn: ok
5 kwi 20:17
tim: 22.
V = s/t
20km/h = s/t
60km/h = s/t − 5/6
20t = s
60t − 50 = s
20t = 60t − 50
40t = 50
t = 5/4
t = 1h 15minut
s = 25km
5 kwi 20:30