Liczby trójkątne pomocy!
Aeg: Liczbę naturalną t1 nazywamy n−tą liczbę trójkątna, jeżeli jest ona sumą n kolejnych
początkowych liczb naturalnych. Liczbami trójkątnymi są zatem:
t1=1, t2=1+2=3, t3=1+2+3=6, t4=1+2+3+4=10, t5=1+2+3+4+5=15. Stosując tą definicje
a) wyznacz liczbę t17.
b) utwórz odpowiednie równanie i zbadaj czy liczba 7626 jest liczbą trójkątna.
c) wyznacz największa 4−cyfrową liczbę trójkątna.
Proszę o szybkie rozwiązanie
5 kwi 19:03
Bogdan:
Jaki jest wzór na sumę kolejnych liczb tworzących ciąg arytmetyczny (an) o różnicy 1,
w którym a1 = 1, an = n
5 kwi 19:06
Aeg: Prosze o rozwiązanie całego zadania bo jestem tak ciemny jak tabaka w rogu. Z matmy
jestem noga.
5 kwi 19:09
Bogdan:
Niestety, wzór podający sumę wyrazów ciągu arytmetycznego musisz sam podać,
bo dalej będziesz ciemny, jak tabaka w rogu, a chyba nie chcesz za takiego
uchodzić mając świadectwo szkolne w kieszeni.
5 kwi 19:12
Aeg: Z matematyką nie wiąże swoich nadziei wiec proszę naprawdę tylko o rozwiązanie, mam
rozwiązać te zadania na 2 na koniec roku.
5 kwi 19:14
Bogdan:
Podaj wzór to pogadamy
5 kwi 19:15
Aeg: Nie dostałem wzoru, zadanie bylo podyktowane i mam je rozwiązać.
5 kwi 19:16
Bogdan:
To poszukaj gdzieś, np. w jakimś podręczniku lub tu obok w dziale
ciągi liczbowe
5 kwi 19:33