wilomiany
wrrrrrrrrr: rozłóż na czynniki
x4−5x2+4
wiec za x2 podstawiłam t
no i wyliczylam ze t=1 lub t=4
wiec jezeli t=x2
to x to jest albo 1 albo 2
i co dalej jak to rozpisać
(x−1)(x−1)(x−2)(x−2) i mi nie wychodzi
5 kwi 19:02
wrrrrrrrrr: wiem musze to zostawić tak (x
2−1)(x
2−2)

tak
5 kwi 19:08
Bogdan:
x4 − 5x2 + 4 = (x2 − 1)(x2 − 4) = (x − 1)(x + 1)(x − 2)(x + 2) i już
5 kwi 19:08
wrrrrrrrrr: nie nie wychodzi
5 kwi 19:09
wrrrrrrrrr: ale czemu tak
5 kwi 19:10
wrrrrrrrrr: aa ogarniam chyba
5 kwi 19:11
Junior: jestes pewien że t=1 i t=4
5 kwi 19:13
Bogdan:
Stosujesz wzory skróconego mnożenia:
x2 − 1 = (x − 1)(x + 1)
x2 − 4 = (x − 2)(x + 2)
5 kwi 19:14
wrrrrrrrrr: tak wyszło

już się motam w tym
a co z takim czymś

2x
4−1=0

jak to rozłożyc
próbowałam z tx
2−1 ale nie wiem
5 kwi 19:18
Bogdan:
Wykonaj mnożenie (x2 − 1)(x2 − 4) =
sprawdź, czy otrzymujemy x4 − 5x2 + 4
5 kwi 19:22
Bogdan:
2x4 − 1 = 0 dzielimy obustronnie przez 2
x4 − 12 = 0
dalej dwukrotnie stosujesz wzór skróconego mnożenia
5 kwi 19:24
wrrrrrrrrr: no ale wyszedł mi
√2 i −
√2 ale to t

i co wtedy (x
2−
√2)(x
2+
√2) to nie wyszł
mi
5 kwi 19:29
hmm: √2*√2 =2 a nie 1/2
5 kwi 19:31
wrrrrrrrrr: dzięki: *
5 kwi 19:33
kami: pomoze mi ktos wyznacz wszystkie liczby całkowite spełniające nierówność
2x<√5(x+1)?
5 kwi 19:33
kami: pomoze mi ktos wyznacz wszystkie liczby całkowite spełniające nierówność
2x<√5(x+1)?
5 kwi 19:33
Bogdan:
x
4 −
12 = 0
(x
2 −
√22)(x
2 +
√22) = 0
| | 4√8 | | 4√8 | | √2 | |
(x − |
| )(x + |
| )(x2 + |
| ) = 0
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4√8 | | 4√8 | |
Odp.: x = |
| lub x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 kwi 19:54
5 kwi 19:55
Bogdan:
2x < √5(x + 1)
2x < √5x + √5
2x − √5x < √5
x(2 − √5) < √5
Wydziel stąd x i zapisz w postaci nierówności (√5 ≈ 2,24)
5 kwi 19:58