????
????: Objętośc i pole walca wyraża ta sama liczba dodatnia. Jaka jest długość promienia
podstawy i wysokość walca, jeżeli wiadomo że są one liczbami całkowitymi
5 kwi 18:54
Jakub: Objętość walca: V = πr
2H
Pole walca: P = 2πr
2 + 2πrH
2πr
2 + 2πrH = πr
2H /:πr
2r + 2H = rH
2r = rH − 2H
2r = H(r−2) /:(r−2)
| | 4 | |
Wysokość H jest liczbą całkowitą, więc ułamek |
| , też musi być liczbą całkowitą. |
| | r−2 | |
Teraz się zastanów, jakie wartości może mieć "r", aby ten ułamek był liczbą całkowitą.
Oczywiście dobieraj tak aby H>0.
5 kwi 23:17