matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
????
????:
Oblicz wartość ułamka dwoma sposobami:
423134x846267−423133
=
423133x846267+423134
5 kwi 18:52
smigol:
pierwszy sposób− pisemny. drugi sposób: a=423133 mamy: [(a+1)*(2a+1)−a ]/[a(2a+1) +a+1]=(2a
2
+2a+1)/(2a
2
+2a+1) =1
5 kwi 19:00