funkcjei
wrrrrrrrrr: x
4−1=0
wiec podstawiam za x
4 t
2
i wychodzi
t
2−1 i jak wyliczyłam delte to albo t=1 albot=−1
tylko ze jak to sprawdzam tj
(x−1)(x+1)(x−1)(x+1) to mi nei wychodzi to co powinno

co źle
5 kwi 18:52
Bogdan:
Wzór skróconego mnożenia:
x4 − 1 = (x2 − 1)(x2 + 1) = (x − 1)(x + 1)(x2 + 1)
Uwaga: wyrażenie (x2 + 1) jest zawsze dodatnie dla dowolnej liczby x u R,
nie można rozłożyć tego wyrażenia na czynniki
5 kwi 19:04
wrrrrrrrrr: ale ja chcialam to sprawdzić... ale tak jak napisalam jest ok

a mogłbyś zajrzeć do
ostatniego mojego wpisu
5 kwi 19:07