matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
????
OOOOOO:
Wykaż, że jeśli a=/b ( nie jest równe) i a+b=2c to
a
b
+
=2
a−c
b−c
5 kwi 18:45
smigol:
jeżeli a+b=2c to: a−c=−(b−c) mamy: L=a/−(b−c) + b/(b−c) = (b−a)/(b−c) = (b−c−a+c)/(b−c) = (b−c−(a−c))/(b−c) = 2(b−c)/(b−c)=2 =P
5 kwi 18:58