funkcja liniowa chyba
Łukanio: Wyznacz równanie prostej i napisz je w postaci ogólnej
a) przechodzącej przez punkty M(−2,3), N(3,2)
b) o nachyleniu −23 i przecinającej oś Y w −2
c) równoległej do prostej 2x−5y+3=0 przechodzącej przez punkt A(0,3)
d) prostopadłej do prostej −2x−3y+12=0 i przechodzącej przez punkt B(−2,0)
5 kwi 18:41
Eta: Podaję wskazówki
5 kwi 21:16
Eta: a) równanie tej prostej jest:
( y −y
M)(x
M −x
N) − (x −x
M)(y
M −y
N)=0
podstaw współrzędne tych punktów M i N
b) nie ma nachylenia −
23 




pewnie napisane jest ,że
tgα= −
23
gdzie α −− kąt nachylenia prostej do dodatniej osi OX
więc tgα= a gdzie a −−− współczynnik kierunkowy prostej
zatem prosta ma równanie:
y = ax +b gdzie b= −2
gdzie A( 0,b) −− bo jest punktem przecięcia z osią OY
c) przekształcamy prosta do postaci kierunkowej:
5y= 2x +3 => y=
25*x +
35
więc a =
25
to prosta równoległa ma postać:
y − y
A = a(x − x
A) −−− postaw i policz
d) podobnie przekształć równanie do postaci kierunkowej
wylicz "a" i pamiętaj ,że prosta prostopadła do niej
ma współczynnik
−1a
podstaw do równania :
y− y
B)= −
1a( x − x
B)
powodzenia
5 kwi 21:31