????
OOOOOO: Gdy liczbę 4373 podzielono przez liczbę n, to otrzymano resztę *. Gdy liczbę 826
podzielono przez liczbę n, to otrzymano resztę 7. Wyznacz n.
5 kwi 18:32
Basia: Coś tu nie gra !
6 kwi 00:53
Basia: Popraw treść. Czy pierwsza reszta = 8 ?
6 kwi 00:55
Basia:
826 = n*k + 7
n*k = 826−7 = 819
819=3*3*91
czyli n=3 lub n=9 lub n=91 lub n=3*91=273
dopasuj (resztę 8 otrzymujemy przy dzieleniu przez 9, wtedy n=9)
6 kwi 01:48
Basia: "Technologia" jest taka:
4373−r1 jest podzielne przez n
826−7=819 jest podzielne przez n
rozkładamy 4373−r1 i 819 na czynniki pierwsze i szukamy wspólnego dzielnika;
n to ten wspólny dzielnik
6 kwi 11:18
Basia: Oczywiście musi być: n>r1 i n>7
6 kwi 11:19