rita: o ile centymetrów należy przedłużyć dlugość i szerokość prostokąta o wymiarach 8cm*5cm
aby jego pole zwiększyło się o 30 cm kwadratowych? prosze o jaknajszybszą odpowiedź
7 maj 21:37
b.: O x cm, gdzie (8+x)*(5+x)=30. Po otworzeniu nawiasów otrzymujemy równanie kwadratowe na
x.
7 maj 21:52
cleopatra: oj chyba troche zle bo pole ma sie zwiekszyc o 30 cm a nie byc rowne 30, a moze
(8+x0(5+x)=30+40, o ile zwiekszamy dlugosc i szerokosc tego prostokata o ta sama liczbe
7 maj 22:12
b.: ups pomyłka

dzięki cleopatra
7 maj 22:31
krzysiek: moim zdaniem 8x*5x=70 i wyjdzie
7 maj 22:52
rita: tzn co mam dalej zrobic

prosze o odpowiedz i z gory dziekuje
8 maj 12:11
rita: tzn co mam dalej zrobic
![]()
prosze o odpowiedz i z gory dziekuje
8 maj 12:11
kamil: moim zdaniem tak bedzie tak jak napisała cleopatra
8 maj 12:27
ewelina: Rita: po prostu mnożysz nawias przez nawias, przerzucasz 70 na lewo i masz równanie
kwadratowe. Dalej z delty i wychodzą Ci dwa rozwiązania, jedno zapewne wyjdzie <0
8 maj 13:37
Mró: żeby nie było

40+30=(8+x)(5+x) zał. x > 0
70=40+8x+5x+x
2
x
2+13x−30=0
Δ= b
2+4*a*c
Δ=169+120=289
x=
−b−p{Δ2a
x=
−13−172= −15 ∉ D lub zał.
x=
−b+p{Δ2a
x=
−13+172= 2
Odp.Długość i szerokość prostokąta należy przedłużyć o 2 cm.
28 maj 22:25