problem z obliczeniem objętości graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego
mario2020:

zad.
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego wiedząc że jego przekątna ma długość
9 cm a kąt zawarty pomiędzy nią a krótszą przekątną podstawy ma miarę 60 stopni.
Jeżeli ktoś wiedziałby jak mam ugryźć to zadanie to będę wdzięczny
29 lut 23:50
rumpek:
Robiłem koledze przed chwilą rysunek właśnie odnośnie takiego graniastosłupa prawidłowego
sześciokątnego:
http://images43.fotosik.pl/1400/f3332930dc6074f0.jpg
Rozwiązanie:
Kąt który mamy podany w zadaniu to kąt α na moim rysunku. Liczymy teraz długość przekątnej
podstawy:
| | a2√3 | |
Aby obliczyć pole podstawy wystarczy podstawić wyliczone a pod wzór: Pp = 6 * |
| |
| | 4 | |
Pozostało wyliczyć wysokość, również z związków trygonometrycznych:
potem tylko:
V = P
p * H
koniec
1 mar 00:10
mario2020: wielkie dzięki z kolejnymi zadaniami już sobie poradzę
1 mar 00:14
mario2020: Tak teraz sobie pomyślałem trochę nad tym zadaniem i tutaj kąt α (w rozwiązaniu) to kąt zawarty
pomiędzy KRÓTSZĄ przekątną graniastosłupa a KRÓTSZĄ przekątną podstawy tego graniastosłupa, a
ja mam w zadaniu że jest to kąt który zawiera się pomiędzy DŁUŻSZĄ przekątną graniastosłupa a
KRÓTSZĄ przekątną jego podstawy... Ale wyliczenia mi pasują w 100% do momentu kiedy liczymy H!
ponieważ w tym przypadku to co kolega oznaczył H u mnie będzie przekątną prostokąta tworzącego
ścianę boczną... niech ktoś powie że się mylę
1 mar 13:56
mario2020: że nikt mi nie pomoże rozwiać moich wątpliwości?
1 mar 15:53
kassia: halo halo
1 mar 18:20
mario2020: wracając do zadania...
i teraz mogę wyliczy d
b (przekątną bocznej ściany):
czyli będzie to to samo wyliczenie co u kolegi tj. :
wynik będzie identyczny:
mając teraz krawędź podstawy równa a i przekątna ściany bocznej możemy wyliczyć H
a
2=b
2=c
2 u nas będzie wyglądać a
2+H
2=d
b2
czyli:
H
2=d
b2−a
2
H
2=54
H=
√54
H=3
√6
V=P
p*H
no i teraz najważniejsze czy jest to dobrze zrobione


1 mar 20:12
mario2020: czyli że nikt mi nie pomoże?
1 mar 23:04