ciągi-popmocy
sebek: Liczby 2a−3 ; a ; 2a+3 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. W yznacz a
29 lut 23:45
ZKS:
Wykorzystaj własność ciągu geometrycznego:
an2 = an − 1 * an + 1
Gdzie:
an − 1 = 2a − 3
an = a
an + 1 = 2a + 3
29 lut 23:53
Mila: a2 = (2a−3)*(2a+3) dalej potrafisz?
29 lut 23:54
rumpek:
2a − 3; a; 2a + 3
b
2 = ac
a
2 = (2a − 3)(2a + 3)
a
2 = 4a
2 − 9
3a
2 − 9 = 0
3(a
2 − 3) = 0
3(a −
√3)(a +
√3) = 0
dalej już chyba umiesz
29 lut 23:56
pigor: ... z definicji ciągu geometrycznego, lub tw. o trzech kolejnych
wyrazach takiego ciągu masz :
| | 3 | |
a2=(2a−3)*( 2a+3) i 2a−3>0 ⇒ a2=4a2−9 i 2a>3 ⇒ 3a2=9 i a> |
| ⇒ |
| | 2 | |
a
2=3 i a>1,5 ⇒
a=√3 − szukana
liczba a − . ...
29 lut 23:56
pigor: ... lub a<−1,5 i
a=−√3 ...

oczywiście
1 mar 00:00